אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.
invitation_gym_22 | invitation15.7 | invitation14.7_2 |
---|---|---|
גים |
אֱדוֹם: המסע אל הדרך
אוצר ויזם המשלחת: בר ירושלמי
אמנים: שני אביבי, אייל ביטון, ניב גפני, סיון קדרון
07/10/2022- 10/12/2022
רשת של עורקי תנועה מרצפת את חולות הנגב: דרכי מסחר עתיקות שבמשך אלפי שנים קישרו בין תרבויות ובין אימפריות. בנתיבים אלה לא עברה רק סחורה חומרית אלא גם ידע, טכנולוגיה ותרבות. הם קיימו את תשתית החיים המרכזית להתפתחות הציוויליזציה באגן הים התיכון ותיפקדו כמערכת העצבים הפועמת של האיזור. שרידי הדרכים האלה פזורים ברחבי המדבר, אבל הם גלויים לעיניהם של יודעי דבר בלבד.
משמעותן של הדרכים העתיקות אינה נעצרת בעבר, כי אם נשזרת שוב ושוב בהווה. מי שצועד בהן לא רק עובר מנקודת מוצא לנקודת סיום, אלא חוצה מרחבי ידע היסטוריים, גיאולוגים, בוטניים, חברתיים ותרבותיים, המשתלבים זה בזה ומרכיבים את מרחב העל של הנגב.
במרץ האחרון, יצאה משלחת מחקר למסע בעקבות הדרכים הקדומות המובילות לתל ערד. המשלחת כללה חוקרים.ות ומדענים.ות מתחומי הארכיאולוגיה, הבוטניקה והגיאומורפולוגיה לצד אמנים.ות ומוזיקאים.יות משדות יצירה שונים, שיצאו יחד למסע חוצה זמנים ותרבויות בן ארבעה ימים. חברות וחבריי המשלחת התחקו אחר עקבותיה של דרך אדום, נתיב תנועה קדום שחקר לראשונה הארכאולוג יוחנן אהרוני, שחיבר בין ממלכת יהודה לאדום ואשר משתרע מפטרה ועד חברון. מטרתה של המשלחת הייתה לבחון את הדרך כמרחב לפיתוח מחקר רב תחומי; תרגיל תודעתי בו נקודות המבט השונות של חברי המשלחת השתלבו לכדי מבט משותף המשכלל בתוכו את הידע המדעי והאמנותי אותו הם נושאים.
תערוכה זו היא חלק ממהלך העיכול של המסע והיא מכילה תובנות וממצאים שעלו מתוכו. היצירות המוצגות כאן הן פועל יוצא של הקשבה אל הדרך ואל רבדי ההגיון המקופלים בתוכה, ואולי יותר מכל, הן תוצר של תשומת לב לשאלות הלא פתורות שהדרך הקדומה מציבה בפנינו: בני אדם המצויים בהווה ומביטים אל עבר השאריות, הסימונים וטביעות הרגליים שהשאירו אחריהם מי שצעדו לפנינו.
במקביל לתערוכה בגלריה, הפקנו גם יומן מסע דיגיטלי המספר את סיפור הדרך, בו אפשר לצפות ולעיין בחוויות המסע, במחשבות וברעיונות של חברי המשלחת. בעקבותיהם, אולי תוכלו גם אתם לצאת אל דרכי המדבר ולדמיין מחדש את שכוסה בחול.
חברי.ות המשלחת: פרופ' גיא בר עוז, דר' נורית שטובר, דר' אלי ששון הכהן, דר' נועה אבריאל אבני, ניסים קריספיל, ניב גפני, סיון קדרון, אייל ביטון, שני אביבי, יאיר דלל, צחי ונטורה, סופי צדקה, זוהר פרסקו, ספי הנגבי.
המסע והתערוכה הופקו בסיוע משרד התרבות והספורט, מפעל הפיס וקרן בשביל האמנות.